Home page Over ons Home Hifi Car hifi occasions
U bevind zich hier:  Home HiFi > Vintage Audio
Merken:
Marconi - Vintage Audio
RC 411-R
De Marconi Company Ltd is opgericht door Guglielmo Marconi in 1897 als The Wireless Telegraph & Signal Company (soms gepresenteerd aan de Wireless Telegraph Trading Company Signal). Het werd omgedoopt tot Marconi's Wireless Telegraph Company in 1900 en de Marconi Company in 1963.
 
Als de defensie-tak van GEC sinds 1968 omgedoopt was tot GEC-Marconi in 1987, Marconi Electronic Systems (MES) in 1998, die werd een deel van BAE Systems in 1999. De Marconi Company moet niet worden verward met de Marconi Corporation, die was in 1999 opgericht door het hernoemen van de General Electric Company (GEC), verminderd met de Marconi Electronic Systems.
 
Vroege geschiedenis
Marconi's "Wireless Telegraph en Signal Company" werd opgericht op 20 juli 1897 na de toekenning van een Brits patent voor wireless in maart van dat jaar. Het bedrijf opende werelds eerste radio-fabriek op Hall Street in Chelmsford in 1898 en was verantwoordelijk voor enkele van de meest belangrijke vooruitgangen op radio en televisie. Deze omvatten:
 
De diode klep in 1904 ( Fleming )
Transatlantische tests
High Frequency tuned broadcasting
Vorming van de British Broadcasting Company (later uitgegroeid tot de onafhankelijke BBC)
Vorming van de Marconi Wireless Telegraph Company of America (activa verworven door RCA in 1920)
Vorming van Marconi Marine (1904)
Short wave beam broadcasting
Radar
Televisie
Avionics
 
Marconi's Wireless Telegraph Training College is opgericht in 1901. Samen met particuliere ondernemers heeft Marconi onderneming gevormd die is ontstaan in 1924 de Unione Radiofonica Italiana (URI), die werd toegekend door Mussolini's regime a monopoly of radio broadcasts in 1924. Na de oorlog werd URI de RAI, die nog steeds bestaat. 1939: De Marconi Research Laboratories in het Great Baddow werd opgericht en in 1941 was er een buy out van Marconi- Ekco Instruments om Marconi Instruments te vormen.
 
Marconi naam vandaag de dag
In 1999 onderging GEC een belangrijke transformatie. Marconi Electronic Systems, die zijn wireless activa heeft opgenomen, werd afgesplitst en verkocht aan British Aerospace , die vervolgens is gevormd naar BAE Systems. GEC, heroriëntering van zichzelf als een primair telecommunicatie bedrijf na de MES-verkoop, behield de Marconi merk en werd omgedoopt tot Marconi plc. BAE kreeg beperkte rechten op het gebruik ervan, maar bestaande partnerschappen blijven echter, in 2005 waren er geen BAE bedrijven die gebruik maakte van de Marconi naam. Grote uitgaven en de dot-com ineenstorting leidde tot een ingrijpende herstructurering van die groep, in een debt-for- equity swap en aandeelhouders kregen 0,5% van de nieuwe onderneming, Marconi Corporation plc.
 
In 1999 Reltec en Fore Systems werden verworven op de hoogte van de "dot-com" boom. Met zijn daaropvolgende ineenstorting is Marconi Corporation in financiële moeilijkheden geraakt. In oktober 2005 heeft de Marconi naam en het grootste deel van de activa werden voorgesteld te worden gekocht door de Zweedse firma Ericsson. De transactie werd afgerond op 23 januari 2006 werkzaam per 1 januari 2006. De Marconi naam zal nog steeds worden gebruikt als merk binnen Ericsson. Op het moment van de overname had Ericsson aangekondigd dat zij Marconi activa Ericsson rebranding en het behoud van Marconi alleen als de naam van de Italiaanse onderzoeksfaciliteit. Maar het bedrijf heeft sinds zijn label OMS lijn en de Long Haul Digital Radio systeem Marconi. De rest van de Marconi bedrijf werd omgedoopt tot telent plc.

 
Markies Guglielmo Marconi (Bologna, 25 april 1874 – Rome, 20 juli 1937) was een Italiaans natuurkundige, uitvinder en ondernemer. Marconi is vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1895. Hiermee staat hij in de westerse wereld bekend als uitvinder van de radio. In Rusland en het voormalige Oostblok is Alexander Popov bekender en in Frankrijk Édouard Branly. Allen bouwden omstreeks dezelfde tijd voort op het werk van Heinrich Hertz.
 
 
Biografie
Marconi was tweede en jongste zoon van de Italiaanse landeigenaar Giuseppe Marconi (1823-1904) en de uit Ierland afkomstige Annie Jameson (1840-1920), kleindochter van de oprichter van de Jameson Whiskey distilleerderij. De 17-jaar jongere Annie was Giuseppe's tweede vrouw. Guglielmo groeide op op Villa Griffone, het landgoed van zijn vader dat op een berg was gebouwd en uitkeek op het dorpje Pontecchio.
 
Draadloze telegrafie
Marconi begon rond 1895 op zolder van Villa Griffone te experimenteren met radiogolven. Na vele pogingen slaagde hij erin om met zelfgebouwde toestellen signalen draadloos te versturen over een afstand van anderhalve mijl (2400 meter). Hierbij maakte hij onder andere gebruik van een vonkgenerator, een verbeterde versie van de coherer (een apparaat om radiogolven waar te nemen) van Branly en zijn uitvinding van de radioantenne.
 
Omdat de Italiaanse regering geen belangstelling toonde voor zijn werk emigreerde hij in 1896 naar Groot-Brittannië waarbij hij zijn apparatuur meenam. Via zijn neef Henry Jameson-Davis en A. A. Campbell Swinton werd hij voorgesteld aan William Henry Preece, hoofdingenieur van de British Post Office (de Britse PTT). Met steun van Preece en zijn neef verkreeg Marconi later dat jaar (2 juni 1896) 's werelds eerste octrooi voor zijn draadloze telegrafiesysteem.
 
Onderscheidingen
Marconi ontving voor zijn baanbrekende werk eredoctoraten van verscheidene universiteiten en vele verschillende internationale onderscheidingen en prijzen. Hieronder de Nobelprijs voor de Natuurkunde, welke hij in 1909 deelde met de Duitse professor Karl Ferdinand Braun. Verder kreeg hij de Matteucci Medal (1901), de Albert Medal (1914) van de Royal Society of Arts, de IEEE Medal of Honor (1920), de John Fritz Medal (1923) en de Kelvin Medal.
 
Hij werd door de Tsaar van Rusland gedecoreerd met de Orde van Sint-Anna. De koning van Italië kende hem in 1902 het Grootkruis in de Orde van de Italiaanse Kroon toe. Marconi werd daarnaast ereburger van Rome (1903) en Ridder in de Orde van Savoye (1905). Veel ander eerbetoon volgde.
 
In 1914 werd hij lid van het Italiaanse senaat (Senato del Regno) en in Engeland benoemd tot Honorary Knight Grand Cross van de Koninklijke Orde van Victoria. Door koning Victor Emanuel III werd hij in 1929 in de adelstand verheven en kreeg de erfelijke titel van Markies.
 
Trivia
In Rotterdam-Delfshaven ligt het Marconiplein, vernoemd naar Guglielmo Marconi.
In de VRT-gebouwen in Brussel is een radio/evenementenstudio die de Marconi-studio heet.
Sinds 1996 wordt in Nederland jaarlijks de Marconi Award uitgereikt aan radioprogramma's en -makers.
...
meer informatie
€ N.V.T